PEMANFAATAN LIMBAH PADAT PABRIK TAHU SEBAGAI PAKAN KONSENTRAT TERNAK DENGAN PROSES FERMENTASI
Main Article Content
Abstract
This research was aimed to determine fermentation influence to soya nutrition. The variations in this research were fermentation period (1 day, 2 days, 3 days, 4 days, 5 days and 6 days) and bio-N concentration (10 ml/2 kg soya waste, 20 ml/2kg tofu waste and 30 ml/2 kg tofu waste). The nutrition which examined with proksimat analysis were rough protein, rough fibre, extract non nitrogen (BETN), rough fat. The result showed that the optimum period of fermentation was 4 days and the effective bio-N concentration was 20 ml/2 kg tofu waste. The rough protein increased to 26,07%, and rough fat increased to 17,35%.
Downloads
Article Details
Pengiriman manuskrip ke Jurnal Purifikasi diartikan bahwa karya tersebut belum pernah dipublikasikan pada jurnal lain serta tidak dalam pertimbangan untuk dipublikasikan di tempat lain. Penulis dengan ini bersedia menyerahkan hak cipta manuskrip beserta isinya kepada Jurnal Purifikasi, jika diterima untuk publikasi. Manuskrip yang diterima akan dipublikasikan dalam bentuk cetak dimana ISSN terikat dalam bentuk cetak bukan dalam bentuk online (pdf). Penulis tidak diperbolehkan mempublikasikan karyanya ke dalam bentuk lain (jurnal) tanpa seizin pengelola Jurnal Purifikasi.
Dengan menyerahkan manuskrip, penulis telah dianggap mengetahui segala hak dan kewajiban yang melekat pada setiap manuskrip.